Photobucket

Sunday, September 30, 2012

Miding, Sayur Paling Popular di Sarawak

Bagi yang pernah ke negeri sarawak, admin percaya tentu sekali anda pernah dihidangkan dengan sajian makanan sayur miding. Jika belum, disarankan anda mencuba masakan ini, sangat menyelerakan !Rasanya yang ranggup,sesuai dimasak dengan belacan dan paling menyelerakan jika dihidangkan terus selepas dimasak, sebab itu orang disarawak panggil "miding belacan".
Sayur miding ini hanya senang didapati dengan mudahnya di negeri sarawak.
Nama saintifik bagi sayur miding ini adalah Stenochlaena palustris . Merupakan sayuran yang tumbuh meliar di tanah dataran rendah dalam hutan sekunder dan tempat terbuka seperti kebun getah serta gemar menumpang di pokok lain. Biasa didapati di kawasan paya gambut dan air tawar serta hutan belukar.
Pengambilan sayur midin sebagai makanan dijamin selamat dan mengandungi pelbagai khasiat dengan setiap 100 gram pucuk muda mengandungi 4.8 mg zat besi, selain mengandungi vitamin A (beta karotene) yang penting bagi menguatkan penglihatan dan mencegah rabun malam.
Selain itu, sayur miding ini kaya dengan mineral terutama fosforus dan kalium. Perubatan secara tradisional percaya pucuk miding mampu mengubati masalah kesihatan seperti penyakit ciri birit dan daunnya yang direbus baik dimakan sebagai ulam.

No comments: