"Pansuh manok"atau"ayam pansuh"...nama bagi masakan ayam yang dimasak didalam buluh. Masakan tradisi orang iban sarawak ini cukup popular dan diantara menu yang wajib dinikmati jika sesiapa yang berhasrat mengunjungi negeri sarawak.
Cara masak ayam pansuh ini seakan-akan seperti lemang.Cuma Bezanya, ayam pansuh dimasak tanpa menggunakan daun pisang sebagai pelapik di dalam buluh dan mengambil masa hampir satu jam untuk siap dimasak, dengan mengunakan api yang sederhana. untuk mendapatkan ayam pansuh yang lebih lazat pucuk ubi kayu akan digunakan menutup bahagian atas buluh dan lagi sedap jika ayam tua kampung digunakan.Ia untuk menambahkan lagi aroma dan kelembapan ayam dalam buluh. Disini penulis sertakan bagaimana cara penyediaan ayam pansuh ini dibuat:
Cara-cara:
potong ayam sederhana besar dan cuci bersih. ( jgn terlalu besar nanti x muat masuk dalam buluh)
perap ayam dengan bawang, halia, serai, garam dan aji selama 3 minit.
ambik pucuk ubi yang masih muda, cuci dan ramas menggunakan garam kira2 1/4 sudu teh ( jgn terlalu byk garam nanti masin)
gaulkan daun ubi yang telah diramas sederhana lumat dengan ayam yang telah diperap tadi...
cuci buluh terlebih dahulu kemudian masukkan ayam dan daun ubi yang telah digaul tadi.
bakar buluh yang telah diisi ayam menggunakan api kayu (seperti membakar lemang)...
setelah ayam mendidih, bakar lagi selama 30 minit
apabila telah masak, tuangkan ayam kedalam mengkuk yang sederhana besar dan boleh dihidang.
Tuesday, September 25, 2012
Ayam Pansuh @ Pansuh manok
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment